Fotosektionen

av Kjell Ahlqvist

Att räta upp sneda bilder - Ett Photoshoptips   


Jag tror inte att jag är ensam om att få bilder som lutar. Kanske beror det på att jag är glasögonbärare eller att man blir slarvigare med åren. Förr hade man också hjälp av sökarskivor med rutmönster i de kameror där man kunde byta skiva.

Nu är det emellertid så lyckligt att man med bildbearbetning enkelt kan korrigera ganska stora avvikelser i efterhand - speciellt i Photoshop CS2 eller senare versioner.

Rotera bilder 1

Här har korrigeringen redan påbörjats genom att bilden roterats. Det gör man enklast genom att använda Linjal som ligger under Pipett i verktygspaletten. Dra en linje efter ett bildelement som skall rätas upp och gå därefter till Bild > Rotera arbetsyta > Fritt val. Där står nu justeringen i % ifylld så det är bara att klicka OK. (Alternativt kan man använda Markera > Allt därefter Redigera > Omforma >Rotera ). Kvar blir delar av bildytan som nu saknar pixlar. Man kan naturligtvis förminska bilden genom beskärning eller "måla ut" på de tomma kilarna med Klonstämpeln. Men det finns ett bättre sätt.

Rotera bilder 2

Utan att ta bort markeringen går du till Redigera > Omforma > Tänj och drar helt enkelt ut bilden så att den fyller hela bildytan. Slutresultatet ses nedan.

Rotera bilder 3

tillbaka